НОВИНИ

Home

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ "ТАРАЛЕЖ" МОДУЛ ПРИРОДА

виж тук

 

 

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ "ТАРАЛЕЖ" МОДУЛ ОБЩЕСТВО

виж тук

 

 

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ "ТАРАЛЕЖ" МОДУЛ ИЗКУСТВО

виж тук

 

 

 

 

 


 

   

 

Състезание по гражданска защита – 2017 г.

 

         За пета поредна година отбор от СУ“Любен Каравелов“ се класира и взема участие в Националния етап на Ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.

         Тази година на 12,13 и 14.06.2017 г. в гр.Бургас се проведе ХV Национално състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.

         В нашия отбор участваха:     Калина Живкова Кръстева – 7а клас

                                                        Ели Христова Иванова – 7а клас

                                                        Виктория Станиславова Христова – 7б клас

                                                        Петя Йорданова Георгиева – 7б клас

Ръководител на отбора е г-жа Кремена Бинева.

В подготовката на учениците за състезанието активно участие взема и Йорданка Стоилова – медицинско лице в училището.

 

         Състезанието протича в два кръга:

1. Теоретична проверка на знанията на участниците по изучаваните теми от учебната програма за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации от I до VIII клас – чрез индивидуален тест от 35  въпроса, в който участват всички състезатели.  Времетраенето за попълване на теста е 35 минути.

2. Проверка на знанията, практическите умения, бързината и съобразителността чрез състезателни игри в 5 учебни центрове:

І. Защита при бедствия.

ІІ. Защита при промишлени аварии.

ІІІ. Индивидуални средства за защита на дихателните органи.

IV. Пожарна безопасност.

V. Първа помощ.

 

На теста нашият отбор се класира на второ място от участващи  28 отбора от цялата страна.

След практическата част от състезанието при окончателното класиране ние заехме престижното VІ-то място. Отборът бе награден с грамота и плакет.

 

На 16.06.2017 г. получения плакет от състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ нашите ученици връчиха на кмета на Община Димитровград г-н Иво Димов, като изказаха своята благодарност за оказаното съдействие с осигуряване на транспорт от общината за участие в състезанието в гр.Бургас.

 

 

                                              

                       

                                              

 

 

 


 

 

 

 

Участниците в клубовете „ Пъстра въртележка” , „Шарен свят”, „ Биология и здраве”  и „С молив и четка” , работещи по проект „ Твоят час” и техните ръководители организират Коледен благотворителен базар. Можете да си купите сътворените от детски ръце коледни артикули и много лакомства. Събраните парични средства ще се дарят за кампания Българската коледа. В благотворителната  инициативата активно се включват и членовете на Ученическия съвет.

Заповядайте в СУ „ Любен Каравелов” на 22. 12. 2016 година във фоайето на първия етаж от 12.00 часа.

Ние Ви очакваме!

 

 

Други инициативи:

  

На 22. 12. 2016 година от 11.00 часа можете да присъствате на театрална коледна постановка представена от ученици от Ученическия съвет  при СУ „ Любен Каравелов”.

 На 23. 12. 2016 година от 12.30 часа в 15 кабинет можете да се насладите на прекрасните изпълнения на учениците от клуб

„ Аз уча пиано” работещи по проект „ Твоят час”

 

 

 


 

 

 

 

    Отборът на СОУ"Любен Каравелов" ,от третите класове, съставен от учениците: Стела Бинева, Михаил Койнарски, Даная Манолова и Жени Вълева спечели второ място на общинското състезание "Най-добре четящ клас".

    Състезанието беше изключително оспорвано, участваха 7 отбора. На финала за първото място се бориха СОУ Любен Каравелов" и ОУ "Пенчо Славейков". Журито искаше да присъди две първи места, но регламента не се промени и след напрегнато съревнование нашият отбор остана на второ място.

Поздрави за отличното представяне на децата!!!

 

                                      

 

         

                                                                            

 

 

Поздрави за отличното представяне на децата!!!

 

 


 

 

 

 

    За трета поредна година отборът на СОУ „Любен Каравелов“ – Димитровград завоюва първо място на общинския етап на националното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, провел се  на 23.03.2016 год. в СОУ „Васил Левски“-Димитровград. 

     Състезанието се състои от два етапа – решаване на тест за проверка на знанията на учениците за справяне при бедствия, пожари и извънредни ситуации и практически задачи в 5 тематични центъра: „Защита при бедствия“, „Защита при промишлени аварии“, „Индивидуални средства за защита на дихателните органи“, „Пожарна безопасност“ и „Първа помощ“.   

    На теоретичната част от състезанието отборът на СОУ“Любен Каравелов“ постигна 118 точки от 120 възможни. На практическите задачи каравеловци демонстрираха нагледно наученото, като отговаряха бързо и изчерпателно на казусите и заслужено заеха първото място.

Пожелаваме успех на нашия отбор и в областния етап на състезанието през м.Април.2016 год.

 

 

 

 

       

 

 

 

 


 

  

 

В СОУ Л.Каравелов се проведе състезанието Spelling Bee 2016

 

 

    Петко Билярски от 6-б клас се класира за втора поредна година на първо място в училищния кръг на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 02.03 в ”СОУ Л.Каравелов”. Петко Билярски спелува правилно думата crawl и победи Николай Русев от 4-б клас, който се класира на второ място.

    Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 274 училища в страната  от 27 февруари  до 2 март 2016 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

    Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

     Учителите по английски език в Средно общообразователно училище „Любен Каравелов” поздравяват  всички 30 състезатели с достойното представяне и добрата подготовка.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Каравеловец-отличник в Coventry University

 

 

    Вини Делчев е студент второкурсник по специалността „Медии и комуникации” в Coventry University във Великобритания. От 1. до 12. клас е ученик в СОУ „Любен Каравелов”. Випуск 2014, Профил „Технологичен - Предприемачество и бизнес със засилено изучаване на Английски език”. Приятната изненада е, че е завършил този семестър като първенец по успех сред състудентите си.Според възпитаника на СОУ „Любен Каравелов” Вини Делчев „истинският успех е даучиш, да работиш и да правиш нещо, което обичаш да правиш”

 

 

    - Вини, ще ми се да започнем разговора си с кратка визитка на унивеститета в Ковънтри: „Coventry University е модерен университет, със съвременни съоръжения, класиран е на 15-то място сред университетите в Обединеното кралство. Носи званието „Най-модерният университет на годината“ за 2014 г. и 2015 г. В университета се обучават над 20000 студенти, като 8000 от тях са от над 130 държави”. Как се чувстваш ти в това многообразие?

 

    - Искам да започна първо с благодарност, вас че ми отделихте време и ми давате възможност да споделя моите изживявания в чужбина, както и да поздравя всичките си съученици и учители с новата 2016 година. А сега - на този интересен и обилен въпрос - чувствам се изключително добре. Даже ми е любопитно, че почти липсваше така нареченият период на адаптация. Заобиколен съм от хора от различни краища на света, хора с различни култури, езици, начини на мислене и разбирания за живота. Наистина съм въодушевен от такова разнообразие, защото всеки ден научавам нови неща и за тях и за себе си.

 

- Кое те насочи именно към Coventry University и защо избра специалността „Медии и комуникации” ?

 

    - Планирах да уча в Американския университет в Благоевград, но след като положих успешно изпитите TOEFL и SAT, получих съобщение, че мога да кандидатствам в чужбина, по-конкретно - в Англия. Знам, че доста хора се стремят да бъдат студенти там, но ето, че и пред мен се откри такава възможност и реших, че не бива да я пропуска. Разгледах няколко университета и попаднах на Coventry University. Исках да изучавам журналистика, но видях, че има „Медии и комуникации”. Тази специалност общо взето е журналистика плюс изучаване на начини на общуване. И решението дойде само.

 

    - В този университет сте двама от Димитровград, доколкото ми е известно. Несъмнено има и други българи? С кого всъщност предпочиташ да преминава всекидневието ти?

 

    - Има доста Българи в Coventry University. И от Димитровград също. Къщата, в която сега живея, е изцяло обитавана от българи. Колкото до общуването - нямам предразсъдъци. Не е от значение произходът, важното е да се разбираме пълноценно, да имаме общи теми и интересни, чрез които да оползотворяваме всекидневието.

 

    - Нормално е ние, учителите в СОУ „Любен Каравелов”, да се радваме на постиженията на възпитаниците си, а ти си „каравеловец” от 1. до 12. клас. Старали сме се всички да бъдете част от общност с ясни цели и визия. Мислиш ли, че това е спомогнало по някакъв начин за сегашния ти успех?

 

    - Не само го мисля, а вече знам, че ми е помогнало в това, което съм направил дотук и мисля да продължавам занапред. Аз съм на 20 години , от които 12 съм бил в едно училище, в което съм израснал и съм се оформил като личност. Научил съм много полезни неща не само от образователна гледна точка, а и в житейски план . Старанието, което учителите от СОУ „Любен Каравелов” са полагали, са от огромно значение и ще има дълготраен ефект върху мен. Вярвам, че и за много други ученици е така, но говоря за себе си.

 

    - Предполагам вече си натрупал впечатления, имаш база за сравнения, навярно си направил своите заключения за образователните стилове и методи...

 

    - Главното нещо, което ми направи впечатление в Coventry University, е старанието на преподавателите да се свържат съвсем непосредствено с хората срещу тях. Живата връзка е много интересна. А по време на занятия всеки е с лаптоп и няма никакви ограничения. Целите лекции, презентации и учебен материал се съдържат в университетския портал, откъдето всеки може да ги ползва денонощно с уникалното си потребителско име и парола. Методите са нестандартни и провокативни. Любопитни са. Почти във всяка лекция се е случвало да се даде пример с нещо или някого от поп културата - с известни звезди като Ariana Grande, Taylor Swift, Eminem и други, или пък с доста известни тенденции като ALS Ice Bucket Challenge и т.н. Любопитни са начините, по които са ни били давани като пример. Разбираме какво може да се постигне с дадените неща, които ни се преподават... Това не е само в моята специалност. Присъствал съм и на други лекции, а също така, общувайки с колеги, става ясно, че този метод и този тип общуване е нещо нормално за университета. Според мен всеки един учител трябва да да бъде свързан с учениците не само като с обучаеми, но и като по-голям и по-опитен приятел. Когато разучи и той малко за техните интереси и животи, това само ще му помага да бъде по-добър учител..

 

    - Кое всъщност те мотивира да се стремиш към първенството по успех?

 

    - Главното е подкрепата на семейството и приятелите ми. В решението си, че искам да замина за Англия, винаги съм имал безрезервната им подкрепа. Разбира се, няма как да подмина, че и учителите също са ми помогнали доста… Помага ми много и това, че съм избрал не просто някакво студентстване, а точно сфера, в която искам да се развия. Интересно ми е да я изучавам, а това също е мотивация. Доста хора не си следват мечтите според мен, в образователен аспект. Смятат, да речем, че няма да спечелят от това да учат каквото искат, студентстват нещо, за което предполагат, че ще им донесе бързи успехи и пари... Според мен истинският успех е да учиш, да работиш и да правиш нещо, което обичаш да правиш.

 

    - А тръпката да бъдеш първи по успех?

 

    - Приятна е и също може да бъде мотивация и в бъдеще да задържам такава позиция.

 

    - Какво очакваш от специалността, която изучаваш ?

 

    - Очаквам да ми е врата към още възможности за развитие в сферата на медията, комуникацията и журналистиката. Вярвам, че ще ме научи на още доста неща за живота и ще ми помогне да се изграждам пълноценно като човек и личност. Аз от малък се интересувам от поп култура, следя отблизо музикалната и филмовата индустрия, доста известни личности и какво се случва около тях, винаги съм имал засилен интерес към медията като начин да опознаваш света. През досегашния си живот никога не съм разделял хората по пол, раса, възраст, стил на живот, начин на мислене, сексуална ориентация и т.н. Винаги съм имал желание да общувам с хората, независимо от къде са и какво мислят. Студентството си в Coventry University приемам като „златна възможност” да се науча да общувам с хора от цял свят.

 

    - Така или иначе това е въпрос на бъдещето... Как си го представяш все пак? В България или...?


   
- Смятам, че моят живот дотук е бил като едно приключение, да речем. Не съм планирал да бъда 12 години в СОУ „Любен Каравелов”, но това училище ме направи такъв, какъвто съм. Нямах и планове за Англия като цяло... Сега преди всичко трябва да уча, а бъдещето е много отворено. Като млад човек, го очаквам с нетърпение.

 

    - В предваканционните дни беше почти всекидневно в СОУ „Любен Каравелов”...


    -Това е много специално място за мен. Учителите считам като свои приятели и семейство. Чувствам се добре дошъл, а познавам още доста хора, с които ми е приятно да се видя. Не предилвам, но ми липсва доста. Толкова съм преживял в това училище, така че не е изненада да съм сред близки хора, когато имам възможност.

Интервю на Живко Русев

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ КОЛЕДНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ  2015г.

 

 

виж тук

 

 

 

 


 

 

Стела Бисерова Бинева от 3б клас представи достойно нашето училище  като спечели 2 място и сребърен медал в 15 областен математически турнир с международно участие в  гр. Кърджали.

 

 


 

 

В чест на Народните будители

 

На 30 октомври учениците от СОУ „Любен Каравелов” отбелязаха Деня на народните будители – 1 ноември, с образователно-занимателна инициатива в мултиплекс „Планета”.

Най-напред активисти каравеловци запознаха съучениците си с живота, делого и значимостта на някои от видните личности на Възраждането. След това на участниците бяха задавани гатанки. Гимназисти от Ученическия съвет към училището пък бяха организирали интересни игри за всички. В игрите най-активни бяха петокласниците

Отбелязването на Деня на народните будители за пореден път премина при засилен интерес от учениците и висок емоционален градус..

 

 

 

 


 

 

ПЪРВИ СПОРТНИ ОТЛИЧИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА

 

     Първите отличия за учебната 2015/2016 година завоюваха за календара на постиженията малките велосипедисти от СОУ „Любен Каравелов”.

     На 17 септември се проведе общоградско ученическо състезание с велосипеди.

     Надпреварата между учениците беше със съдействоето на Община Димитровград и протече под надслов „Придвиждай се разумно” – кампания, свързана с Европейската седмица на мобилността.

     Под ръководството на учителя по физическо възпитание и спорт г-жа Владислава Петрова, ученици от начален и прогимназиален етап се включиха в състезанието и спечелиха много призови места.

     Състезанието протече при регламент:

-         спринт – 100 метра;

-         майсторско управление;

     Във възрастова група – от 1. до 4. клас СОУ „Любен Каравелов” беше представено от Михаил Койнарски, Кристина Ганева, Владимир Панев и Габриел Цветков.

     Във втората възрастова група – от 5. до 7. клас, участваха естокласниците Денислав Иванов, Даниел Атанасов, Даниел Димитров, Николай Колев, Христо Живков, Кристиан Кирилов, Диян Кирилов, Божидар Алексиев и Здравко Танев.

     Даниел Атанасов спечели І място в дисциплината майсторско управление на велосипед, където надпреварата беше особено оспорвана.

     Денислав Иванов спечели ІІ място и в двете дисциплини според състезателния регламент.

     Христо Живков спечели ІІІ място в дисциплината спрент на 100 метра.

 

 

                                     

 

 

 

 


 

БАРЕЛЕФ НА ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ УКРАСИ УЧИЛИЩЕТО

 

     Тържествено беше открита за 58-ми път учебната година в СОУ „Любен Каравелов”.

Събитието не само в училищния двор, а и в Димитровград за началото на 2015/2016 година беше официалното откриване на барелефа на Любен Каравелов – великия възрожденец, оставил на потомците безсмъртното послание „Без образование – няма свобода, а бес свобода – няма образование!”

     Барелефът на патрона на СОУ „Любен Каравелов” е дело на изявения скулптор Петър Панчев, а реализирането на проекта е със съдействието на Община Димитровград.

     С приветствени думи се обърна към всички каравеловци – ученици, учители и родители директорът на училището г-н Валентин Христов.

    Гости на училищното тържество бяха кметът на Община Димитровград г-н Иво Димов, скулпторът г-н Петър Панчев и г-н Живко Желязков от Училищното настоятелство.

    Барелефът на Любен Каравелов беше официално открит от г-н Христов и г-н Димов.

Кметът на Община Димитровград също отправи своите пожелания за успешна, здрава и ползотворна учебна година за всички, след което откри учебните занятия по стал български обичай – с менче вода.

    Ученици от 8. клас поднесоха венец пред барелефа на училищния патрон, след което много цветя поднесоха и други възпитаници на СОУ „Любен Каравелов”.

                       

                                                                 


 

 

 

Специален брой на вестник "Каравеловец"

 

 

 

 


 

 

 

Каравеловци - първи в "Европейско кенгуро"!

 

 

 

 

 


 

Отбора по гражданска защита,бедствия и аварии на СОУ " Л. Каравелов" отново първенци! Браво на нашите участници!!!

 

 

   

 

 

виж тук

 

 


 

 

 

За четвърта поредна година Средно общообразователно училище „Любен Каравелов” участва в състезанието Spelling Bee 2015

 

    Петко Бориславов Билярски от 5 б клас се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 05.03.2015 в Той победи Иван Делчев Желев от 4 б , който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 18 април в град Пловдив. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София.Учителите по английски език в Средно общообразователно училище „Любен Каравелов” Ганка Петкова, Силвия Митрева, Магдалена Иванова и Бистра Янкова поздравяват  всички 28 състезатели с достойното представянето и добрата подготовка.

    Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години ще се състезават в 273 училища в страната през седмицата от 4 до 7 март 2015 г. Участниците се подготвят по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

     Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

 

 

 

 

 


 

 

 

Четвъртокласник-първи на областния кръг на олимпиадата "Знам и мога"

 

    Антон Симеонов се класира на първо място на областния кръг на олимпиадата "Знам и мога", в конкуренцията на 43 участници от Хасковска област. Повече за успеха на четвъртокласника вижте тук

 


 

 

 

Отлично представяне на каравеловци в състезанието "Математика без граници"

 

 

    Второкласничката Стела Бинева и третокласниците Виктория Здравкова и Златин Златинов станаха бронзови медалисти на един от кръговете на международното математическо състезание "Математика без граници" ...   виж тук

 

 


 

 

19 каравеловци отличени в читателската щафета тази година

 

        19 второкласници и третокласници се представиха отлично в четвъртото издание на читателската щафета под надслов "Ловци на приключения"

 

 

 

 

 


 

   

На 19 декември в СОУ"Любен Каравелов" беше организиран Коледен благотворителен базар. Учители и ученици приготвиха различни лакомства, суровачки, интересни играчки, които се предлагаха на обособени за целта маси. Благотворителната инициатива беше и масова изява на дейностите на клубовете по проект УСПЕХ в училището.

       

       

       

 


 

 

 

        Творчески портрет на патрона на училището  представиха  единадесетокласници от СОУ „Любен Каравелов”. Състоялата се в Градската библиотека инициатива премина под надслов "Ученици за ученици" и във връзка със 180-ата годишнина от рождението на именития български писател. 

     "Ученици за ученици” е пореден опит наученото да бъде изнесено извън класните стаи, акцентира преди презентациите на единадесетокласниците преподавателят по български език и литература Живко Русев. В представянето на ученическата инициатива той припомни, че под ръководството на учителката си Лора Йончева неотдавна петокласници са представили в Копривщица своето школо по време на националното честване на бележития възрожденец и идеолог на българската националноосвободителна борба. 

     „Изразявам надеждите си, че идеята „Ученици за ученици” ще придобие по-мащабни измерения в бъдеще и ще обогати образователно-възпитателния процес, правейки повече младежи съпричастни към взаимодействие”, подчерта Живко Русев в представянето на изявата.

     Любопитен финал се получи, когато стана ясно, че произволно подбрани десетокласници, независимо един от друг, са направили оценка по няколко показателя: достъпност, атрактивност, информативност и приложимост. От събраните карти с критерии, инициативата „Ученици за ученици” е получила отлична комплексна оценка. 

 

 

жт.        

 

 

 


 

 

 

    Смях, емоции, английски език, търсене на скритите компоненти на цялостния проект, стремеж към победата... На състезание като на състезание..

    На 29.10. в  СОУ "Любен Каравели" - Диитровград се проведе състезание Halloween Treasure  Hunt (Хелоуин трежъ хънт) по повод празника Хелоуин.Фоайето на училището се оказа тясно да побере отборите и публиката дошли да подкрепя своите съученици.

    Състезаваха се 9 отбора от по 5 участници от 8 до 12 клас. В играта бяха формирани 9 станции, в които се провеждаха развлекателни и забавни състезания за участниците.Условията бяха написани  на английски език под формата на картинни ребуси, лабиринти, кръстословици, числови ребуси и по други интересни начини. Отборите трябваше да разгадаят условията и следта ги пращаше на друго място където ги чакаше придизвикателство, което трябваше да изпълнят.Много смях, бързина, съобразителност, ентусиазъм и знания по английски показаха учениците.Първи се класира отборът от 12 б клас, на 2-ро място 11 а клас, а на 3-то учениците от 10 а клас.За всички отбори имаше награди.Организаторите на състезанието Магдалена Иванова и Силвия Митрева благодарят на участниците и колегите, които помогнаха в подготовката на състезанието.

          


 

 

СОУ "Любен Каравелов" се включи в акцията "Капачки в Действие" на фондация "Идея в действие"

 

 

Учениците от началните класове поставиха началото на акцията    виж тук

 

 

 

 


 

 

СОУ "Любен Каравелов" предаде 1460 лв. на засегнатите от наводнението в Странско

 

 

Ръководството на училището предаде на кмета на с. Странско сумата от 1460 лв.  виж тук

 

 

 

 


 

 

 

ВАЖНО!!!

 

 

                             СОУ ”Любен Каравелов” Димитровград - отворен център към Pearson JetSet

 

                                       

    СОУ“Любен Каравелов“ започва работа ,като център за провеждане на изпити JetSet към Pearson JetSet -London Chamber of Commerce and Industry . LCCI  Pearson JetSet са едни от най-престижните тестове по английски език за определяне степента на владеене на английски език от чужденци. Предназначени са за всички възрасти и могат да се използват по професионално направление, както и във висши учебни заведения  в чужбина. Проверката на изпитните работи се извършва в Лондон от експерти нa Международния център за развитие на образованието към  LCCI, откъдето се издават и сертификатите. Сертификатите са признати от всички училища, колежи и университети във Великобритания и други страни.

http://www.lcciasia.com/content.php?id=55

 

 

 Допълнителна информация на тел. 0878104808

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

                  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зелена класна стая

 

 

В последния предпразничен ден – 30 април – ученици и учители от „Еко клуб” в СОУ „Любен Каравелов” откриха „Зелена класна стая” в двора на училището. Новото учебно място за уроци на открито е изцяло създадено с отпадъчни материали, като целта е те да се оползотворяват, за да се избегне замърсяването на околната среда. 
Идеята е различни по-малко използваеми места в училищния двор да се превръщат в кътове за игри и забавления, а също така и за провеждане на учебни занятия на открито.
С приветствие към инициативата на каравеловци се обърна директорът на училището Валентин Христов, споделяйки задоволството си, че възпитаниците на СОУ „Любен Каравелов” успешно са реализирали още един проект.
Ръководителите на проекта – педагогическият съветник Севдалина Маринова и учителите Светла Минчева и Тинка Пейчева бяха подготвили награди за най-активните ученици, а за останалите – почерпка с различни сладкиши и лакомства.

 

 

           

 

 


 

 

Петдесет и шестия си рожден ден отбеляза СОУ „Любен Каравелов”  в Спортна зала „Младост”


Патронния си празник учениците отбелязаха с разнообразна програма, даваща отново възможност за изява на техните таланти и умения. Химнът на училището „Хубава си, моя горо” беше изпълнен от петокласничката Стояна Тошева – солистка на Вокална група „Звънче”, с ръководител Янка Драголова”. За всички каравеловци и гости на тържеството своите музикални поздрави отправиха с авторски композиции дванайсетокласникът Ивелин Ванчев и десетокласниците Атанас Малчев и Радослав Русев. Към празничната програма бяха включени и танцовите поздрави на Клуб „Хоро”, с ръководител Таня Ганева, първенци на тазгодишното издание на Общинския конкурс „Шанс”.
    Гости на патронния празник на СОУ „Любен Каравелов” бяха Антоанета Шаркова – началник отдел „Хуманитарни дейности” и председателят на училищното настоятелство Живко Желязков. В приветствието си към ученици, учители, родители и гости директорът на училището Валентин Христов отбеляза, че 180-годишнината на Любен Каравелов е повод за почит към делото на великия възрожденец, а също така и повод за преосмисляне по съвременен начин на неговите родолюбиви, общественически и просветителски заслуги към България и най-вече към младите хора.
    С поздравителни адреси изказаха уважението си към СОУ „Любен Каравелов” кметът на Община Димитровград Иво Димов и председателят на Общинския съвет Стефан Димитров.
Специален гост на патронния празник на каравеловци беше композиторът и певецът Хайгашод Агасян, който изнесе свой авторски концерт.

 


 

Състезание по гражданска защита – 2014 г.

 

  На 26.03.2014 г. във физкултурния салон на СОУ „Любен Каравелов” – Димитровград се проведе общинския етап от Ученическо състезание „Защита от бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

         Състезанието протече в два кръга:

1. Теоретична проверка на знанията на участниците по изучаваните теми от учебната програма за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации от I до VIII клас – чрез индивидуален тест от 35  въпроса, в който участват всички състезатели.  Времетраенето за попълване на теста е 35 минути.

Отборната оценка се формира като сбора от точките на участниците се раздели на две.

Максималният брой точки за всеки отбор от теста е 70.

2. Проверка на знанията, практическите умения, бързината и съобразителността чрез състезателни игри в 5 учебни центрове:

І. Защита при бедствия.

ІІ. Защита при промишлени аварии.

ІІІ. Индивидуални средства за защита на дихателните органи.

IV. Пожарна безопасност.

V. Първа помощ.

Максималната оценка за всеки учебен център е 60 точки.

Отборната оценка се формира от сбора на получените точки в петте центъра. Максималният брой точки е 300.

Максималният брой точки от състезанието за всеки отбор е 370.

Класиране на участниците

ОТБОР №

УЧИЛИЩЕ

Точки

№ 1

СОУ"Л.Каравелов"

333.5

№ 2

ОУ"Пенчо Славейков"

313.0

№ 3

ПМГ"Иван Вазов"

297.0

№ 4

ОУ"Ал.Константинов"

257.5

№ 5

СОУ"В.Левски"

239.0

 В журито бяха включени ръководители на отборите от училищата, инж. Панчо Кондов – гл.инспектор „Гражданска защита” към община Димитровград и Владо Дамянов от РСПБЗН-Димитровград.

 На проведения на 26.03.2014 г. общински етап на Ученическо състезание „Защита от бедствия, пожари и извънредни ситуации” отборът  на СОУ „Любен Каравелов”  с ръководител Кремена Бинева и мед.лице Йорданка Стоилова се класира на І-во място и ще вземе участие в областния етап на състезанието, който се проведе на 25.04.2014 г. в СОУ „Васил Левски” гр.Хасково от 9.00 часа.

Участниците в отбора на СОУ „Любен Каравелов” са:

Иван Живков Киров

VII а

Камелия Станиславова Христова

VII а

Павлета Мирославова Милева

VII а

Димитър Янков Донев

VII б

     

  


 

 

Отбора на СОУ"ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ"-баскетбол 11-12 клас девойки се класира за зонално първенство в гр .Стара Загора.

 Нашите момичета победиха отбора на Финансово-търговската гимназия от Хасково. Срещата завърши с убедителна победа за нашия отбор при резултат 55:15.

.   

Успех на зоналното първенство!

 


 

 

 

                  Каравеловци в състезание на Global Hippo Association

 

Във второто международно състезание по английски език  “ Хипо “  взеха участие ученици от СОУ ”Любен Каравелов”. В предварителния кръг участниците се състезаваха  със 7 страни.  Каравеловци бяха от различни нива на възраст от 10 до 19 години. Изпитът от предварителния кръг на състезанието включваше 3 части : четене с разбиране, слушане с разбиране и писане на текст по тема. Класиралите се участници за финала ще се състезават в Лидо ди Йезоло, Италия на 10 и 11 май .

 

   

 


 

Отлично представяне на дванадесетокласничката Веселина Славчева в състезанието по ИКТ в Димитровград

 

Веселина Славчева от 12б клас спечели второ място във своята възрастова група и показа най-висок резултат от дванадесетокласниците взели участие в състезанието. Тя пребори конкуренцията на зрелостници от Димитровград и Хасково и получи оценка 6,00 с право да продължи образованието си в ПУ "Паисий Хилендарски".

 

http://dimitrovgrad.bgvesti.net/news/152533/Dvanaystoklasnici-s-otlichno-predstavyane-v-sastezanieto-po-IKT

 

 

 


 

СОУ„Любен Каравелов” участва в състезанието Spelling Bee

 

    Динко Николов от VIIа клас се класира на първо място в училищния кръг на Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 12.03.2014 в СОУ„Любен Каравелов” Димитровград Динко Николов спелува правилно думата enjoy и победи Петко Билярски  от IV б клас, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 12 април в гр.Стара Загора. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София.

    Участваха 21 ученици от 3 до 7 клас.Тази година надпреварата беше много оспорвана и двамата победители достигнаха до 16 кръг.

 С организацията и провеждането на състезанието се ангажираха  г-жа Магдалена Иванова и г-жа Силвия Митрева- учители по английски език в училището.

    Гости на състезанието бяха г-жа Ценова-помощник-директор , г-жа Дияна Радева и г-н Живко Желязков –членове на училищното настоятелство, преподаватели и родители.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 6400 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 264 училища в страната през седмицата от 10 до 15 март 2014 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

    Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

    Организаторите на състезанието изказват изказват благодарност към г-жа Хинора Долапчиева –завеждащ компютърен кабинет и учениците от 8 б клас за помощта,която оказаха.

 


 

 

 

 

 

        Наближава отново Коледа, а с нея идват сбъднатите мечти, желаните подаръци, срещите с близките, топлината и уюта на дома. Време е всеки да потърси искрата в себе си, да си спомни, че доброто съществува и го носи в себе си. Време е всеки да погледне към небето и да каже „благодаря”. Време е да подадем ръка на ближния си и да се усмихнем на света.

Затова учениците и учителите от СОУ „Любен Каравелов” по традиция продължават да правят добро и да даряват надежда.

За трета поредна година те активно работят в клубовете по проект „УСПЕХ” – „Да направим училището привлекателно за младите хора” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, в които тази година  участват 22 клуба с повече от  200 ученици. В навечерието на Коледа ръководителите и участниците в клубовете обединиха усилията си и подготвиха днешния благотворителен базар. Набраните средства са за Виктория Полихронова от Бургас. Тя е на  годинка и е най- малкият  пациент в България, болен от най-тежката форма на диабет. С организирания благотворителен коледен базар Каравеловци ще дарят надежда на това малко българско дете.

   В инициативата се включиха клубовете:

„Посоки” с ръководител Марияна Георгиева,

„Еко клуб” с  ръководители Светла Минчева и Тинка Пейчева,

„Приложно изкуство” с ръководител Таня Стефанова,

„Предприемачество и бизнес в моя град” с ръководител Петрула Дончева,

„Арт пстудио” с ръководител Светла Минчева,

„Движение и здраве” с ръководител Села Иванова

„Здравословен начин на живот” с ръководители Лора Йончева и Севдалина Маринова.

За  празничното настроение  се погрижиха вокално студио „Звънче” с ръководител Янка Драголова и клуб „Хоро” с ръководител Таня Ганева, които също рабоят по проект „Успех”.

   И публиката и участниците са убедени, че на Коледа стават чудеса и че надежда винаги има. Те отправиха своето послание да прегърнем  любимите хора, да направим добро. И най- важното да не забравяме, че вярваме в доброто, защото никой не може да ни отнеме вярата в чудото срещу отчаянието.

 

 


 

Дванадесетокласникът Младен Панчев Тончев, с преподавател г-жа Атанаска Апостолова,  спечели второ място в конкурса за електронна картичка на тема: "Спин-бичът на XXI".

 

 

    

 


 

    Интересни факти за действието на едно от най-мащабните научни постижения на съвременното човечество - големия адронен ускорител, пресъздаде в открит урок учителят по Физика и астрономия  Таня Ганева. В продължение на седмица тя бе сред 39-те упреподаватели от България, преминали обучение в специализираната лаборатория на Европейския център за ядрени изследвания - CERN.

     Пред ученици от гимназиалния етап на обучение Таня Ганева презентира интригуващи и любопитни факти. Чрез открития урок учениците имаха възможност да се запознаят в детайли с най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Преподавателката илюстрира изложението си и с богат снимков материал. В хода на представянето учениците узнаха и за българското участие в CERN, за страните-членки на организацията и за нейните основни дейности. 

 

 


 

 

Василиян Атанасов от 10 клас спечели първо място във втора въэрастова група в общинския конкурс за деня на будителите.

 


 

На 31.10.2013 малките Каравеловци от 1 до 4 клас имаха неочаквани гости-призраци, вещици и скелети.Децата получиха своите закуски от Хелоуинските гости. В замяна на това трябваше да ги поздравят на Английски език. Неочакваните гости  разказаха за празника Хелоуин, но не забравиха и Деня на Народните будители. По-големите какички и батковци  обясниха на по-малките ученици, че е важно да се познават и тачат българските традиции и празници.

    По случай празника Хелоуин, в училище се проведоха конкурси за тиква, плакат и хелоуинско ястие.За Каравеловци отбелязването на Хелоуин по традиция завършва с дискотека в Planeta Payner Club”. За доброто настроение се погрижиха водещите Лиляна и Иван от 12б клас, Десислава от 9б клас, Дара от 6а клас, Златина от 6а клас, Атанас и Радослав от 10 клас, латино-формация „Джани” и Паола от 6б клас. Костюмираните ученици се изявиха в модно дефиле и най-оригиналните и страшни от тях получиха награди. Програмата продължи с дискотека.

Резултати от проведените конкурси

1.Конкурс тиква

Жури в състав:г-жа П. Хаджийска, г-н Б.Бончев, ученици от 12б клас

 

Индивидуално класиране:

1-ви клас    1. Станислава -1а клас

                   2. Жаклин-1 а клас

                   3. Габриел Цветков-1б клас

                   Поощрителна: Даная-1в клас

 

2-ри клас    1. Кристина-2 клас

3-ти клас    1. Летисия-3б клас

                   2. Наталия-3в клас

                   3. Нели-3а клас

 

4-ти клас    1. Росен-4а клас

                   1. Калина-4а клас

                   2. Петко-4б клас

                   2. Диян-4б клас

                   3. Петя и Полина-4б клас

                   Поощрителна:Кристиан-4б клас

 

5-ти клас    1. Славея-5б клас

                   1. Светлана-5а   клас

 

6-ти клас     1. Георги,Тони,Велислав-6а клас

                   2. Камелия,Паола,Лидия-6б клас

 

Класиране по класове:

                   1.7б клас/Женя,Пенка,Калина,Диляна,Петър,Габриела/

                   2.10а клас

                   3.8б клас

2.Конкурс плакат

                   1.8б клас

                   2.10а клас и 6б клас

                   3.9б клас

                   Поощрителни:4б клас и 2а клас

 

3.Хелоуинско ястие

1.Тончо-8б клас


 

 

 

 

 

 

 

Извънреден инструктаж на учениците за осигуряване на безопасност и здраве през време на лятната ваканция

 

 

 

 


 

"ПАЗИ ГОРИТЕ ОТ ПОЖАР-НАУЧИ КАК!"

 

                                     http://www.pojarna.com/

 

 


 

 

Прием при президента

 

          Даниела Каналиева-Русева, докторант и учител по история и цивилизация в СОУ "Любен Каравелов" имаше честта да бъде поканена на традиционния прием на президента на Република България по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

         За няколкото години стаж в СОУ "Любен Каравелов" младата учителка успя да убеди учениците, учителите и ръководството, че добре си върши работата. Преди две години тя беше номинирана и избрана от колегите си за учител на годината. Г-жа Каналиева-Русева взе дейно участие в европейски проекти в училището и в община Димитровград. Учителката беше поканена със свои ученици и в Европейския парламент в Страсбург по проект ENTER. По-късно заедно с ученици от СОУ "Любен Каравелов" взе активно участие и в международен проект под егидата на фондация "Пайдея".
         В Националния исторически музей, където бе проведена срещата за празника на светите братя Кирил и Методий гости на приема са били Негово светейшество патриарх Неофит, председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков, експрезидентът на Република България Петър Стоянов, много представители на дипломатическия корпус, учени, артисти, творци и учители.

 

 

 

 

 

 


 

 

Каравеловци презентират свой вестник

 

Ученици от клуб "Млад журналист" презентираха мултимедийно вестник "Каравеловец"

http://dimitrovgrad.bgvesti.net/news/127291/Каравеловци_презентираха_свой_вестник

 


 

 

3б клас на СОУ "Любен Каравелов " даряват сираци

http://dimitrovgrad.bgvesti.net/news/125566/Третокласници_от_Димитровград_даряват_сираци

 

 


Награда за 110-метровата мартеница на Каравеловци

http://dimitrovgrad.bgvesti.net/news/124411/110-метровата_мартеница_на_Каравеловци_взе_награда

 


 

Документи за кандидатстване за стипендии през втори срок на 2012/2013 учебна година може да разгледате и изтеглите от страница   За учениците!!!

 

 

 


Speling Bee

    На 21 март в СОУ ”Любен Каравелов” за втора поредна година се проведе училищния кръг на състезанието  по правопис на английски език –Спелинг бий 2013.С голям ентусиазъм ученици от 4 до 7 клас се включиха в произнасянето на  английски думи   буква по буква.Гост и диктор на състезанието беше Каси - преподавател в ЕГ „Иван Богоров” от Корпус на мира. Състезанието премина при голям интерес от страна на участниците и от публиката.Учениците показаха завидни умения при владеенето на английския правопис. В оспорваната надпревара  на  1 и 2 място се класираха Мариета Стоянова от 5 б клас и Динко Николов от 6 а.Те ще представят училището на регионалния кръг.             

     

 

 


 

Първо регионално  състезание по ИТ-Димитровград 16 март 2013 г.

 

За пъв път в Димитровград се проведе регионално състезание по ИТ организирано от СМБ - Димитровград. Компетентно жури, съставено от преподаватели в ПУ "Паисий Хилендарски" и ЮЗУ "Неофит Рилски", определи победителите.

Дванадесетокласникът Пламен Ангелов и десетокласникът Христо Бонев се представиха отлично.

Христо се състезава наравно с дванадесетокласниците и спечели поощрителната награда на журито.

Пламен Ангелов с трети резултат е приет в ПУ "Паисий Хилендарски" с оценка 5,60.

Преподавателите подготвили учениците са Атанаска Апостолова и Живка Тотева.

 

 

 На 10 март 2013 г. се проведе областния кръг на оимпиадата по инфомациони технологии. Христо Бонев от 10б клас зае престижното ІV място с резултат 87т. в категорията Интернет приложения само на 2 точки от победителя. Проектът Ball спечели овациите на публиката и впечатли журито.

 


 

 

    Учениците от СОУ"Любен Каравелов" отбелязаха по нетрадиционен начин първа пролет. Те подаряваха цветя, изработени от самите тях в часовете по домашна техника и икономика, подпомагани от своите учители Таня Ганева, Владислава Петрова и Тинка Пейчева.

    Децата споделиха своето пролетно настроение и подариха много усмивки и красота на димитровградчани.

 

 

 

 

 


 

За националния кръг на олимпиадата по музика се класираха четирима ученици от СОУ"Любен Каравелов".

Четвъртокласниците Кирил Атанасов,Живко Пенев, Денис Нанчева, Дамиана Георгиева се представиха успешно в общинския и областен кръг на състезанието, и получиха най-висок резултат от всички участници от Хасковска област.

Националния кръг ще се проведе на 22 март в Музикална академия - Пловдив.

 

 


 

 

МАСОВО УЧАСТИЕ НА КАРАВЕЛОВЦИ

В НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ

 

           Традиционно за учениците от начален етап на СОУ „Любен Каравелов” Димитровград стана участието им в ежегодното състезание на Сдружението на българските начални учители. Тази година обаче, то бе белязано с масово участие от всички класове, което е доказателство, че сплотеният и амбициозен колектив от начални учители в училището работи усилено.

             До този момент са проведени три от общо петте състезания, в които каравеловци убедително доказват, че подготовката в начален етап на училището е солидна. Резултатите са красноречив факт, че в това училище се работи с размах и последователност. Досега има 41 участници с максималния брой точки-50, като съответно за всяко състезание са:

·     „Аз рисувам”- от 20 участника – 6 с 50 точки

·     „Аз, природата и светът”- от 56 участника – 25 с 50 точки

·     „Аз и числата”- от 72 участника – 10 с 50 точки

        Днес се проведе и четвъртото състезание „Аз общувам с Европа”, в което взеха участие 30 ученици. Своите грамоти  получиха и участниците в предходното състезание „Аз и числата”.Там най-много участници с максимален брой  точки са първокласниците от класовете на госпожа Светла Минчева, госпожа Ганка Петкова и госпожа Валентина Ангелова и третокласниците от класовете на госпожа Петрула Дончева и госпожа Стела Иванова.

         До момента има 6 деца, които са извоювали на две от състезанията максимален брой точки и отиват на финално национално състезание. Предстоят обаче още две състезания, след което успелите каравеловци ще станат повече се надяват в училището.

        Колективът на началните учители в  СОУ „Любен Каравелов” е с доказани професионални качества , творческо мислене и пионер в иновациите сред останалите в общината. Това илюстрират почти ежедневните изяви на един или друг от класовете чрез различни интересни форми за класноурочна и извънкласна работа.

 

   

 


 

Каравеловци изработиха 110-метрова мартеница

 

http://dimitrovgrad.bgvesti.net/news/123173/Каравеловци_изработиха_110-метрова_мартеница_гонят_рекорди

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=FF6418SasvI&feature=youtu.be

 

 


 

 

Ученици от СОУ"Любен Каравелов" си припомниха как да сърфират безопасно в Интернет

 

 

 

 

http://dimitrovgrad.bgvesti.net/news/121877/В_аванс_Димитровградски_ученици_си_припомниха_как_да_сърфират_безопасно_в_интернет

 


 

Стартираха проявите посветени на 55-тата годишнина на СОУ "Любен Каравелов"

 

 На 18 януари  в Градска библиотека „Пеньо Пенев” беше представен филмът „Път през годините”.

Филмът е изготвен от Клуб „Аз, фотографът” по Проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ), съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.

 

http://www.youtube.com/watch?v=vWDpTbva9rQ&feature=share

 

 


 

    На 10.12.2012г. нашето училище взе участие в традиционното езиково състезание ”English is what we do”, организирано от ЕГ ”Д-р Иван Богоров”. Отборът на СОУ ”Любен Каравелов” бе представен от Михаела,Тончо и Радослав от 7а клас и Ани и Виолета от 7б клас. Нашите възпитаници  показаха актьорски умения и талант при съвременната интерпретация на приказката ”Хензел и Гретел”. В атрактивното представяне на отбора Виолета завладя публиката с изпълнението на песента „I will be right here waiting for you” на английски език, а Михаела и Радослав бяха аплодирани за танца си на хита ”Gugnam style. Всички участници получиха грамоти за отборното 3-то място. На Виолета бе връчен призът за най-добро произношение на английски език.


Акция "Подари усмивка"

    Коледа е!Да направим добро! Под това мото учениците от 3 „а ”клас с класен ръководител Петрула Дончева от СОУ „Любен Каравелов” се включиха в инициативата на Димитровградската фондация „Подари усмивка”. Трескава подготовка цареше в класната им стая още от първите дни на месец декември. Кутии, опаковъчна хартия, панделки и ръчноизработени картички са само част от дейностите, в които с плам и ентусиазъм се включиха третокласниците. Сръчните ръчички изработиха много картички.

    Спонтанна бе и идеята на членовете от клуб”Млад предприемач”към проект УСПЕХ от същия клас да организират коледен базар, за да продадат изработените от тях изделия .Със спечелените парички те закупиха още лакомства, книги, игри и учебни пособия.

„Добрата кауза" - така нарекоха своята идея. В нея се включиха и техните родители. Хвала на такива родители, които учат децата си да сътворяват добро. Показват им с личния си пример , че сърцата ни трябва да бъдат винаги отворени за благотворителност. 

 

           Финализирането на акцията е 13.12.2012 г. Днес е денят на доброто. А частица от истинското добро ще остане в нас. Истинското добро не е нещо , което даваш, то е нещо което придобиваш и правиш част от себе си. Когато добродетелта на доброто бъде посадено в сърцето ти , ти никога вече не си същия. Коледа е !Да бъдем добри!!!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Каравеловци срещу СПИН

    Със състезание, викторина и мултимедийно представяне учениците от 9,10 и 11 клас в СОУ „Любен Каравелов”отбелязаха на 30 ноември Световния ден за борда със СПИН. Във фоайето на училището единайсетоикласничките Елена и Валерия бяха приготвили за съучениците си мултимедийно представяне на опасностите, които грозят хората от „бича на сторетието” – СПИН. В многофункционалната видеозала пък отбори от девети, десети и единасйсети клас, проведоха състезание. Чрез презентации, изготвени според нарочен регламент, учениците запознаха публиката с любопитни факти и новости за коварната болест. Целта на състезанието беше и да се заздравят интердисциплинарните връзки, тъй като каравеловците показаха и уменията си да боравят с информационните технологии, да извличат информация и да структурират собствено публично изказване.

    Организатори на училищното събитие бяха Севдалина Маринова – педагогически съветник и Лора Живкова – старши учител по български език и литература. След интригуващите презентации журито в състав : Валентин Христов, директор на училището, Дочка Богданова – старши учител по биология и здравно образование и Анита Зангоци – преподавател по информатика и ИТ обявиха победителя – екипа на 10 Б клас. На учениците бяха раздадени и награди, а през целия учебен ден в анти СПИН  кампанията се включваха и други възпитаници на СОУ „Любен Каравелов” от гимназиалния етап. За да документират дейността на съучениците си, в състезанието се включиха с медийно съдействие и каравеловци от Клуб „Млад журналист” и „Аз, фотографът” по проект УСПЕХ, с ръководител главният учител Живко Русев. Снимки: Екип на Клуб „Аз, фотографът” и Клуб „Млад журналист”

 

 

 

 


Нов образователен софтуер

 

    През месец ноември в СОУ "Любен Каравелов" успешно стартираха занятията по новия образователен софтуер Jumpido.

След специално обучение в София главният учител за начален етап Йорданка Първанова и старшият учител Милена Иванова демонстрираха възможностите на софтуера в учебни часове с второкласниците.

    Jumpido е първият образователен софтуер, който използва възможностите на естествения потребителски интерфейс, уточниха учителките пред екип на в. „Каравеловец”. Софтуерът се базира на технологията Kinect for Windows и използва движенията на тялото, за да превърне учениците в активна част от учебния процес.

    Jumpido е предназначен за ученици от 1 до 4 клас. Екипът на "Нимеро" София е провел обучение на 50 преподаватели от 17 града, стана ясно от разговор с преподавателките. Йорданка Първанова и Милена Иванова са единствените в Хасковска област сертифицирани преподаватели, подготвени към момента да използват възможжностите на софтуера за подобряване на обучението по математика и превръщането на учебните часове в забавни и полезни.

 

    

 

 

 


 

Хелоуин

    В общоучилищен празник се превърна традиционното отбелязване на Halloween, организиран от учителите по английски и немски език Магдалена Иванова, Силвия Митрева, Бистра Янкова и Мариела Василева, наблюдаваха репортери на в. „Каравеловец”.

    В тазгодишното издание на Halloween взеха участие всички ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап. Беше организиран конкурс за най-атрактивна хелоуинска тиква, за маска и костюм, за най-атрактивно табло-афиш. На победителите бяха раздадени награди на нарочно празнично шоу в комплекс „Планета Пайнер”.

 

 

 

  

 

 


Кулинарно шоу

    С много радостни емоции протече и първото по рода си училищно конкурсно кулинарно шоу, посветено на Хелоуин. В стола на СОУ „Любен Каравелов” ученически отбори от гимназиален образователен етап показаха уменията си и демонстрираха завидно въображение в сферата на кулинарното майсторство.

    Според регламента на конкурса, учениците трябваше в точно определено време да направят свое гастрономическо творение, ползвайки предварително подбрани от тях продукти. Идеята за кулинарното шоу беше отново на учителите по английски и немски език Магдалена Иванова, Силвия Митрева, Мариела Василева и Бистра Янкова. Като класни ръководители г-жа Иванова и г-жа Митрева сърцато оказваха морална подкрепа на своите ученици състезатели, наблюдаваха репортери на в. „Каравеловец”, но оставиха възпитаниците си сами да покажат какво умеят. В кулинарната надпревара тийнейджърите развихриха въображението си така, че когато дойде време за оценка на приготвените продукти, журито се оказа наистина затруднено на кого да даде призовото място. Изискванията бяха приготвените ястия и сладкиши да се доближават максимално като визия до духа на празника Хелоуин. Освен че беше постигнато това от състезателите, техните кулинарни творения  се оказаха и неустоимо вкусни, въпреки нетрадиционния си вид.

    В обзорното си издание публикуваме снимки на състезателите. Подробен албум от кулинарното шоу можете да видите във Facebook на страницата СОУ „Любен Каравелов” – проект УСПЕХ, както и на нашия сайт www.karavelovci.eu.

 

 

 


 

 

 

ИТ Знайко

    За четвърта поредна година Сдружение „Образование и технологии“ обяви конкурс по ИТ за учениците от начален курс. Състезанието ИТ Знайко се провежда в 4 кръга. Първи и втори кръг са задочни. Желаещите да участват работят в училище или у дома по избрана от тях тема, обявена от организаторите на състезанието. Първи и втори клас рисуват в програма Paint, а трети и четвърти клас трябва да напишат есе (MS Word), да подготвят презентация или клип (Power Point, Movie Maker, Photo Story) и да нарисуват рисунка, която да вмъкнат в своето есе. Класираните в група А ученици продължават безплатно своето участие в Областния кръг, който се провежда през март. Класираните в група Б ученици се допускат до Областния кръг, но срещу такса от 10 лв.

СОУ „Любен Каравелов“ и тази година се включи в състезанието. Класирани са учениците:

    И двете ученички са подготвени от г-жа Йорданка Първанова.

Сега е ред на учениците от 5 – 7 клас, които могат да се включат в ИТ Знайко +.  Повече подробности за състезанието, може да прочетете в сайта   http://itznayko.bg/ !!!

 

 

 


 

 

Сребърен медал за каравеловец

    Със сребърен медал се завърна четвъртокласникът от СОУ "Любен Каравелов"-град Димитровград Кирил Лазаров от 12 областен математически турнир в град Кърджали.В надпреварата взеха участие 1012 ученици от 3 до 12 клас от град Кърджали, Димитровград, Смолян, Хасково, Сливен и Пловдив.Състезанието  е организирано от Регионалния инспекторат , Съюза на математиците-секция Кърджали и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" .
    Темата за всеки клас се състои от 6 задачи с избираем отговор и една за подробно решаване.Темите  са съставени от екип под ръководството на проф.Сава Гроздев от БАН. В първите 10 във своята възрастова група се класираха и Иван Генчев Козарев от 3 клас, Николай Гергaнов от 4 клас .


Гордеем се с изявите на младите ни математици. Пожелаваме им много успехи и на всички състезания, на които ще се явяват и занапред!

 


Окриване на новата учебна година - слово на директора на СОУ " Любен Каравелов"

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ И ГОСТИ!

    За мен е удоволствие да ви посрещна с „Добре дошли! за първия учебен ден.

Учебната 2012/2013 започваме под знака на 55-та годишнина от създаването на Средно общообразователно училище „Любен Каравелов”. От първия училищен звънец преди петдесет и пет години до днес обликът му на образователна школа е изграждан от поколения учители и ученици с вяра, надежда и любов. Благородният стремеж на учителите да обучават и възпитават личности е превърнало през десетилетията наименованието „каравеловец” в отличителен знак.

    От днешния първи учебен ден ние, учителите и училищното ръководство ще продължим с професионална отговорност и загриженост към израстването на младите хора да развиваме и занапред поставеното преди петдесет и пет години начало. Юбилейната ни учебна година ще бъде поредният период за надграждане на необходими познания и умения у нашите възпитаници. Такъв период за повишаване на образователните и възпитателни отговорности ще бъди и за целия преподавателски екип. Ние, учителите, и вие, родителите, сме части от общия процес за формирането на нашите деца в подготвени за живота млади хора.

Споменавам това, защото съм уверен, че отново ще успеем да споделим отговорностите си, както сме го правили досега.

    По силата на добрата традиция искам да посрещна с „Добре дошли в нашето училище!” първо най-малките – първокласниците. От днес те ще са поредните наши възпитаници, които ще се отличават с името „каравеловци”. След броени минути първокласниците ще поемат по пътя на магическия училищен свят на познанието. А благодарение на всеотдайността и грижите на техните учители, все по-уверено ще вървят напред, като откриват и завладяват нови пространства.

    Интересно предизвикателство ще бъде новата учебна година и за петокласниците. От днешния ден те вече не са малките момичета и момчета, а стават ученици в прогимназиалния етап. Уверен съм, че с придобитите вече знания и умения именно в СОУ „Любен Каравелов” всички успешно ще преодолеят предизвикателството на новите учебни програми.

С достойнство нека да носят името „каравеловци” и деветокласниците. Фактът, че са предпочели и тук да завършат средното си образование, говори за правилно направения избор.

    Искам да пожелая успешна учебна година и на дванадесетокласниците, които ще останат в училищната ни летопис като юбилейния випуск „каравеловци”.

Нека новата учебна година бъде ползотворна и за всички останали ученици на СОУ „Любен Каравелов”.

Днес, по силата на интересно съвпадение първият учебен ден съвпада с един от най-големите християнски празници – „Вяра, надежда и любов”. Тези три понятия не са само религиозни символи. Те са олицетворение на основни човешки ценности, към които би следвало да се стреми всеки един от нас.

Откривайки новата учебна 2012/2013 година, изказвам надеждата си, че с общи усилия и споделени отговорности ще вдъхнем вяра на нашите деца за техния утрешен ден, запазвайки живо пламъкът на любовта към познанието. Убеден съм, че това е верният път и в бъдеще името „каравеловец” да остане отличителен знак за нашите възпитаници и заедно ще им помогнем да израснат като истински съвременни европейски граждани.

 

 


 

2011 / 2012 учебна година

 

 

Заслужени награди

На 23 юни 2012, с двудневна екскурзия до Гърция/Кавала-Халкидики-Уранополи и тричасова разходка с кораб около Атонския полуостров/ за тази учебна година завърши международният проект на клуба „Младежи за устойчиво развитие” към СОУ”Любен Каравелов” . В продължение на една години възпитаниците на училището под ръководството на г-жа Даниела Каналиева, г-жа Дочка Богданова и г-н Митко Дерменджиев, заедно с връстниците си от ПМГ „Иван Вазов”, ЕГ”Иван Богоров”, СОУ”В.Левски” и ПГХХТ”Асен Златаров” работиха по проект ” Парковете – белите дробове на нашия град”. Организирана беше благотворителна дискотека, средствата от която ще отидат за облагородяване на парк „Марица”. Екип от клуба към СОУ”Любен Каравелов” зае второ място в състезанието за клип посветен на целите на хилядолетието. Прецизното жури: И.Цанкова – програмен директор”Образование и библиотеки” във фондация „Америка за България”, Кр. Величкова – изпълнителен директор на Български дарителски форум, М.Стефанов- директор връзки с обществеността на „Национална мрежа за децата”,Олег Константинов – преподавател към катедра информационни технологии от софийския университет „Климент Охридски” и Йоана Томова – президент на издателска къща просвета оцени по достойнство клипа „Отвори си очите” и работата на младите сценаристи и режисьори. Те получиха заслужено наградата за второто място- ваучер от ТехноМаркет на стойност 200 лева. Организирани бяха и различни дискусии, като „За или против тоталитарното изкуство”. Клубът към училището изработи виртуален проект в 3D измерение за оформяне на алея от парк”Марица” като музей на това изкуство на открито. Последна дума за осъществяването му има община Димитровград, която е партньор по проекта. С хепънинг в средата на май беше обобщена работата на петте клуба по проекта. Опитът от работата на клубовете през годината ще бъде споделен с ученици от Италия и Мозамбик с помощта на другия партньор по проекта фондация „Пайдея”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Прием при Президента на Република България

 

    По случай 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост главният учител за гимназиален етап в СОУ „Любен Каравелов”  Живко Русев получи покана за традиционния прием при Президента на Република България Росен Плевнелиев, с който всяка година държавният глава приветства изявени учители, дейци на културата и творци. Живко Русев беше сред петимата удостоени с поканата на Президента учители от Хасковска област и единственият димитровградски преподавател.

 

 

 

 

 


 

 

Каравеловски гвардейци за 24 май

 

    За първи път тази година 24 май беше ознаменуван и с изпълнение на специална „гвардейска рота”, създадена от ръководителя на Балетна школа „Галаксико” Тихомир Митев. Именитият димитровградски хореограф, който беше удостен и с отличието „Културен деец на годината” за 2012 г. избра след прецизен кастинг група възпитаници на СОУ „Любен Каравелов” за парадното шествие. Гвардейците каравелоци и в бъдеще ще вземат участие в общоградските тържества и в извънградските изяви, организирани по официални поводи.


 

Йорданка Първанова - Учител на годината

 

 

 

    Главният учител за начален етап в СОУ „Любен Каравелов” Йорданка Първанова беше сред петимата димитровградски учители, удостоени с наградата „Учител на годината” по случай 24 май- Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

Наградата си Йорданка Първанова получи от кмета на Община Димитровград Иво Димов на тържествена церемония.

 

 


 

На добър час!

 

    За поредна година СОУ "Любен Каравелов" изпрати своите зрелостници от випуск 2012. На церемонията по изпращането директорът на училището Валентин Христов и класните ръководители пожелаха  на абитуриентите успешен старт, вяра и смелост да следват мечтите си.

 

 

 


 

 

54 години СОУ „Любен Каравелов”

 

    На 27 април в двора на училището тържествено беше отбелязан 54-я рожден ден на СОУ „Любен Каравелов”. С поздравителни адреси патронния празни на каравеловци приветстваха кметът на Община Димитровград Иво Димов, председателят на ОбС-Димитровград Стефан Димитров и народните представители от 41 Народно събрание Катя Чалъкова и Иван Петров. Гости на тържеството бяха Валери Славов – главен експерт по образование в общинската администрация и предсетателят на ПК „Култура, вероизповедания и средства за масова информация” в ОбС Христо Цветков.

В приветственото си слово директорът на СОУ „Любен Каравелов” Валентин Христов поднесе поздрави към всички възпитаници и към учителската колегия, изказвайки задоволството си от това, че всички заедно, с обединени усилия и творческо въображение защитават достойно авторитета на училището и го утвърждават целенасочено като една от водещите образователни институции.

Тържеството  беше открито с училищния химн „Хубава си, моя горо”, в изпълнение на второкласниците, с ръководител главният учител Ваня Билева. В празничната програма, специално за да поздравят каравеловци за празника, гостуваха танцьорите от група за хора „Тракия” при НЧ „Христо Ботев 1902 г.”, които извоюваха трето място в националния конкурс „Надиграй ме”. С песенни изпълнения поздравиха съучениците си, учители и гостите седмокласничките Бетина Димитрова и Деница Славова , а тържеството приключи с изпълнението на десетокласника Ивелин Ванчев.

 

 


 

 

Алея на зрелостника

 

Първите шест липи за новооткритата Алея на зрелостника засадиха на 21 април дванадесетокласници и първолаци от СОУ “Любен Каравелов”. Събитието е първото по рода си в историята на училището, макар че в предходни години дванадесетокласници са засаждали дръвчета в училищния двор. Идеята за създаване на Алея на зрелостника е  в края на всяка учебна година бъдещите абитуриенти да оставят “зелена” диря след себе си в парк “Марица”. Учениците възприеха с възторженост идеята да оставят спомепа за себе си в парка, намиращ се в близост до СОУ «Любен Каравелов». В знак на приемственост в акцията по засаждане на фиданките се включиха и първокласници. Инициативата премина под патронажа на депутата в 41-о Народно събрание Катя Чалъкова. Гости на училището за събитието бяха и зам.-кметът Владимир Митрушев, директорът на училището Валентин Христов, както и директорът на Държавно горско стопанство-Хасково инж. Николай Янчев.

 

 

 


 

Волейболисти каравеловци – първенци

 

По повод Патронния празник на училището се състоя турнир по волейбол, под ръководството на преподавателите по физическо възпитание и спорт Красимира Проданова и Владислава Петрова. На финала достигнаха учениците от десетите класове, като отборът на 10 „А” клас, с класен ръководител Даниела Каналиева, се наложи над отбора на 10 „Б” клас.  На победители бяха раздадени награди.

 

 


 

 

              Обмен на култури в часа на класа

 

           След вълнуващата среща по хокей между  учениците от Х а клас  и групата студенти „Младежи с мисия” обучаващи се в Норвегия,  гостите  -  Михаил,  Хенна и  Дейвид  влязоха и в  часа на класа. Те разказаха на десетокласниците за своите държави. Бяха зададени множество въпроси и от двете страни. Дейвид разказа за страната на маорите, Нова Зеландия. На въпроса как се разбират хората там, тъй като има преселници от цял свят, той с усмивка отговори, че нямат проблеми. Михаил разказа за Русия, а Хенна за Финландия. После всеки от гостите каза няколко изречения на своя майчин език. Дейвид се подвуоми и отсече, че е англоговорящ.

    Учениците от Х а клас проявиха жив интерес към разказите на своите събеседници. Участниците в срещата си обещаха следващият  контакт между тях се осъществи в Facebook. Часът на класа завърши с пожелания за нови срещи в бъдеще.

 

 


 

 

             Хокей в СОУ”Любен Каравелов”

 

    По инициатива на учениците от Х а клас с класен ръководител Даниела Каналиева, за първи път в СОУ”Любен Каравелов” и в Димитровград се проведе приятелски турнир по хокей между  учениците от Х а клас и доброволци „Младежи с мисия” обучаващи се в Норвегия! Гостите, Иван, Михаил, Катя , Пильви , Хенна и  Дейвид са от различни държави  -  Русия, Финландия, Молдова и Нова Зеландия! Желанието им е да  помагат   на децата от различни страни, да споделят с тях наученото.  Десетокласниците с желание се включиха в играта, която досега бяха гледали само по телевизията. Срещите преминаха доста оспорвано .

   Предвижда се доброволците  да посетят и часа на класа в Х а клас  и за разкажат за  мисията си в България.  Те изявиха желание също да проведат още една игра по хокей с учениците от ХІ б клас!

    Очаквайте повече информация и снимков материал!


 

Благотворителна дискотека

 

На 21.02.2012 г. в клуб „Планета Пайнер” се проведе благотворителна дискотека под наслов „Парковете – белите дробове на моя град”,  по който работят 5 клуба „Младежи за устойчиво развитие" в димитровградски училища с помощта на Фондация „Пайдея”  и  община Димитровград. Ученици от пет димитровградски училища –СОУ”Л.Каравелов”,  ПМГ”Ив.Вазов”,  ЕГ „Д-р Ив. Богоров”, СОУ”В.Левски”  и  ПГХТ ” Асен Златаров”  участваха в името на зеленото бъдеще на града ни.

Идеята на събитието бе със събраните средства учениците да помогнат за почистване и облагородяване на парк „Марица” чрез проект на младежка алея.

За дискотеката бяха продадени над 600 билета, но в залата имаше над 800 младежи и девойки!  Младите хора пяха, танцуваха и се забавляваха, показвайки, че доброто настроение е част от бъдещето на града ни.

По-долу е линкът с ексклузивното интервю по „Дарик” радио с госпожица Даниела Каналиева, един от ръководителите в клубовете. Тук можете да чуете повече подробности във връзка с проекта. 

 


 

Честит Свети Валентин!

 

За поредна година в СОУ "Любен Каравелов" се отбеляза деня на любовта.

Ученици от XІІб клас-Габриела Запрянова, Габриела Пехливанова, Илияна Николова и Мирослава Тодорова с класен ръководител Таня Ганева украсиха с балони и сърца училището. Посланието към всички беше "ОБИЧАЙТЕ СЕ!".

 

     


 

 

 „Мост между поколенията”

 

            Необятни са възможностите на информационните технологии. И трябва да се използват най-вече за добро. Такъв беше акцентът на първия общински форум в зала „Гросето”, организиран от СОУ „Любен Каравелов” на 7 февруари по повод Световния ден за безопасен интернет. Инициативата на главните учители Йорданка Първанова и Живко Русев беше под патронажа на народния представител от ГЕРБ - Катя Чалъкова. В инициативата се включи и началната учителка Милена Иванова.

            Гости на форума на каравеловци бяха ученици и учители от ОУ „Алеко Константинов”, главният експерт по образование в общинската администрация Валери Славов и Димитър Димитров – експерт „Връзки с обществеността” и Светла Билярска от Градска библиотека „Пеньо Пенев”, като представител на родителите от СОУ „Любен Каравелов”. В специални поздравителни адреси кметът на Община Димитровград Иво Димов и Катя Чалъкова приветстваха инициативата.

            „Мост между поколенията: да опознаем дигиталния свят заедно... и безопасно” беше темата, около която Живко Русев насочи дискусията. Перифразирайки надслова на кампанията за безопасен интернет, той акцентира, че вече открит,  дигиталният свят може да ги формира като личности, ако в него се създава позитивна и приятелска среда. В презентацията си Живко Русев се спря на основните опасности, застрашаващи тийнейджърите като едни от най-активните интернет потребители. Пред участниците във форума литераторът постави на дискусия проблемите не само за емоционалната и привлекателната страна на дигиталния свят, а и за моралните норми, които всеки подрастващ трябва да възпитава у себе си и да ги превръща в основен принцип на общуване. Отговорностите, които учители и родители, трябва да поемат в диалога си с младите хора, беше посланието на каравеловци: съграждането на „Мост между поколенията” трябва да е приоритетна задача на всички, загрижени за доброто израстване на тийнейджърите. За споделянето на отговорностите между учители и родители за доброто на децата говори и Светла Билярска, споделяйки моменти от всекидневното си общуване с тях в детския отдел на ГБ „Пеньо Пенев”.

            С атрактивен и оригинален подход Йорданка Първанова насити форума на каравеловци с много приятни емоции. В интерактивно представяне чрез софтуерната програма „Енвижън” тя провокира позитивното мислене у учениците. Чрез тематично насочени въпроси тийнейджърите трябваше да се ориентират и да справят на състезателен принцип с опасностите, които застрашават онлайн потребителите. Идеята на Йорданка Първанова беше чрез организирането на състезанието между тийнейджърите да се задълбочи и затвърди тяхната представа, че виртуалното пространство да бъде използвано максимално пълноценно като образователно-възпитателни възможности и като изграждане на навици за отговорност пред себе си и пред другите хора.

            Изявата на каравеловци се превърна и в един от първите ангажименти на учениците на Живко Русев от клубовете „Млад журналист” и „Аз, фотографът” по проект УСПЕХ. 

 

       

 

   


 

Каравеловци защитиха пред МОМН училището си с Вазов

 

         Открит тематичен урок организира на 16 декември в Градска библиотека „Пеньо Пенев” главният учител от СОУ „Любен Каравелов” Живко Русев.

        „Вазовата морална санкция над следосвобожденската действителност” беше темата, която учениците от 11 „Б” клас представиха, възползвайки се и от възможностите на информационните технологии.

        Поредната изява на каравеловци този път беше според заповед на Министерството на образованието, младежта и науката за проверка на равнището на стимулиране, обмен на информация, добри практики и иновативни методи в преподаването по български език и литература. Три училища от Хасковска област са били предвидени за проверка по тази учебна дисциплина: СОУ „Любен Каравелов”, Езиковата гимназия в Хасково и ПМГ „Иван Вазов”.

        Пет екипа от класа на Живко Русев представиха мултимедийно пред съучениците си от 11 „А” клас своите опити за интерпретация на Вазовите стихотворения „Българският език”, „Елате ни вижте!”, „Практическият человек”, „Двайсетий век” и „Средство да нямаш врагове”. Шестият екип – ученици от 11 „А” клас – направи представяне на гражданската елегия „Линее нашто поколенье”.

        Каравеловци показваха уменията си да съчетават литературните си познания с подготовката по информационни технологии пред четиричленно жури, председателствано от Нели Дялкова, старши експерт по български език и литература в РИО-Хасково. Дима Пенева, преподавател по информационни технологии и информатика, Валя Терзиева – представител на домакините от ГБ „Пеньо Пенев” и поетът Кръстьо Кръстев бяха останалите, оценяващи единайсетокласниците.

        В хода  на урока беше включено и практическо занимание – онлайн тест под надслов „Какво научихме в час?”, с въпроси от изложението на учителя и презентациите на учениците. Тестът е подготвен от Красимир Тодоров от 11 „Б” клас на нарочно създаден от него уеб сайт. Обобщението на темата пък беше чрез видеоклип за народния поет и духовен водач на нацията Иван Вазов.

        Гости на единайсетокласниците от СОУ „Любен Каравелов” бяха литераторите от ПГХХТ „Проф. д-р Асен Златаров” Кети Рискова – пом.-директор на гимназията и Маргарита Никова, директорът на СОУ „Любен Каравелов” Валентин Христов и пом.-директорът Митко Дерменджиев, и учителят по литература Маргарита Гюлева .

        На финала на урока поетът Кръстьо Кръстев поздрави каравеловци със стихотворението си „Земята българска не се продава!”.

 

   

 

   

  


 

В подкрепа на социалната интеграция

По покана на Георги Димитров, ръководител на танцова формация „Петлите”, учениците от СОУ „Любен Каравелов” Ивелин Ванчев и Янко Георгиев заедно с г-ца Даниела Каналиева подкрепиха социалната интеграция на децата, оставени за отглеждане в социални домове като присъстваха на гала-концерта, организиран по повод петгодишен юбилей на трупата.

Рождения ден на децата честитиха и звездите Поли Паскова, Иван Притъргов и др.

 

     


 

Ден за съпричастност

 

     1 декември – Международния ден за борба срещу СПИН традиционно беше отбелязан в СОУ „Любен Каравелов” с ученическа акция за разясняване на опасностите от „болестта на хилядолетието”.

    Ученици от дванайсети клас, по ръководството на преподавателите по Физика и астрономия Таня Ганева и по Биология и здравно образование Дочка Богданова подготвиха информационно табло.

    Във фоайето на училището дванайсетокласниците посрещаха своите съученици и учители преди началото на учебните часове и наред с окичването със символичните червени лентички в знак на съпричастност бяха проведени кратки разяснителни беседи за повишаване на здравната и половата култура сред младежите и подрастващите.

 

 

 


 

 

Учениците от 5„а“ клас при СОУ „Любен Карвелов” проведоха часа си по домашна техника и икономика с тема „Занаяти и съвременност – Цветарство“ в разсадника на Димитровград. Преподавателките им  по ДТИ Владимира Самарджиева и Антоанета Бойдева ги запознаха  как се прави разсад, отглеждат и засаждат цветя в домашни условия. Учениците с внимание  изслушаха  и г-жа Мария Тихомирова – бригадир в димитровградския разсадник, която им показа и разказа  за особеностите при работа и отглеждане на голямо количество и различен по  вид посадъчен материал в оранжерийни условия.

В декоративен разсадник се отглеждат:

·        Едроразмерни листопадни дървета - ШЕСТИЛ, ЛИПА, ПЛАТАН, КАПАЛА, ГИНКО БИЛОБА, БРЕЗА и много други.

·        Иглолистни - БОР, ЕЛА, СМЪРЧ, ТУЯ, ХВОЙНА, САБИНА, ТИС и много други.

·        Декоративни храсти - СПИРЕЯ, ЛАГУСТРУМ, ВАЙГЕЛА, ЧИМШИР, ФУРЗИЦИЯ и много други.

В цветната оранжерия се отглеждат:

·        Едногодишни цветя – ПЕТУНИЯ, БЕГОНИЯ, ЦИНИЯ, ДАЛИЯ, ВЕРБЕНА, АНТУРИУМ, ЦЕЛОЗИЯ и много други.

·        Двугодишни цветя – ВИОЛА, БЕЛИЗ, СЕЛЕНЕ, МИОЗОТИС и много други.

 

 

 


 

70 млади хора от 5 училищни клуба ( СОУ "Любен Каравелов", ПМГ "Иван Вазов",

ЕГ "Д-р Иван Богоров", ПГХХТ "Асен Златаров", СОУ "Васил Левски") подготвят да произведат собствени видеопродукти през 2012 г.

От 11 до 13 ноември в Димитровград се състоя първата част от първото по рода си обучение за изработване на видеопродукти насочено към ученици. То е част от проект „Европейска мрежа за образование ...

Вижте линка по-долу:
http://www.paideiafoundation.org/news.php?s=8885#show1


 

             На 18 ноември, в СОУ ”Любен Каравелов” бе отбелязан световния ден посветен на възпоминанието на жертвите на пътнотранспортни произшествия определен от Общото събрание на ООН . Госпожа Магдалена Иванова, организира среща на учениците от 10а и 10б клас с представители на РУ на МВР – Димитровград.

             По време на срещата, ученици и инспектори обсъдиха най-честите грешки, които се допускат от участниците в движението, както и възможните начини за предотвратяване на черната статистика по пътищата. Бяха дадени ценни напътствия относно изпитите за управление на МПС – „Не наизустявайте листовките, а научете закона!Това наистина ще ви е в помощ!”

             Освен това, инспекторите Начо Начев и Таня Павлова отговориха на много въпроси зададени от учениците

 


         На 26.10.2011г. учениците от СОУ ”Л.Каравелов” традиционно отбелязаха Хелоуин  в Planeta Payner Club. Шествието с маскирани ученици потегли от двора на училището и предизвика  интерес и усмивки сред гражданите.

     Празничната вечер продължи със забавна презентация за деня на Вси Светии от древността до наши дни. Учениците се забавляваха с изпълненията на балетна формация „ Джани” и дефиле на костюмирани ученици.Те премериха сили в конкурсните игри за най-добра танцуваща двойка, надяждане с тиква, най-страшен Хелоуински грим, увиване на мумия и други.

    В конкурса за най-оригинална тиква се откроиха 10б клас, последвани от Магдалена  от 8 клас . Трето място си поделиха 9б клас и  Валя, Антонина и Елена от 7б. В конкурса за плакат отново като най-добри се изявиха учениците от 10б. Второто  място  е за 9а клас и Христина и Маринела от 6б клас. Трети са Елена, Валентина и Антония от 7б. Програмата продължи с празнична дискотека.

   


Ученици от  шести клас при СОУ „Любен Карвелов” посетиха изложбата „Имало едно време...” организирана от Исторически музей, Димитровград по повод създаването на града.

Там те се запознаха с живота и културата на хората от селата Марийно (Кокарджа), Черноконево (Караатли) и Раковски (Каяджик), дали основата за изграждането на града ни. Децата видяха как хората, живели на територията на общината в края на ХІХ и началото на ХХ век, са обработвали земята с рало и волове как са жънали и вършели зърното. Любопитството на децата беше провокирано и от  това, как са се обучавали в тогавашните училища и са пишели на дъсчици с тебешири. Експозицията включва и възстановка на одая (стая) с характерните за това време тепсия, трикраки столчета, миндер, стан и др. Интерес предизвика и тъкачния стан, на който нашите прабаби са тъкали килими.

Любопитен факт, който децата узнаха при посещението си в музея бе, че водната кула, която се намира в Димитровград,  датира от 70те г. на ХІХ век. Затова говори намиращата се в музея картина.

 Накрая шестокласниците се снимха за спомен зад постановка от бригадирското движение през миналия век, което поставя началото на града ни.


Младежка среща в Страсбург, Франция

        По покана за участие в международна младежка среща от 14 до 18 сепември, преподавателката по история Даниела Каналиева и ученикът Янко Георгиев от 12 клас посетиха  Страсбург.

         Срещата наречена ENTER!  е под патронажа на Съвета на Европа. На този международен форум, 180 младежи от стария континент изразиха мнения, споделиха опита си и направиха препоръки за подобряване достъпа до социални права на младите хора от непривилегированите квартали. По този начин участниците допринесоха за развитието на младежката политика на Съвета на Европа.

          Срещата в Страсбург е в рамките на двугодишен проект на Съвета на Европа под надслов „Насърчаване на достъпа до социални права на младите хора от непривилегированите квартали”. На младежката среща в Страсбург от България са избрани за участие бенефициентите от проекта на Фондация "Български център за Джендър изследвания"от Димитровград и Бургас. Те, заедно с младежи от страните от Съвета на Европа, отправиха конкретни препоръки за подобряване на достъпа до социални права на младите хора от непривилегированите квартали. След края на срещата и до края на 2011 г. Съветът на Европа изработи официален документ с препоръки към държавите-членки, които те ще трябва да вземат под внимание..

       

  


КАРАВЕЛОВЧЕТА ДОБРОТВОРЦИ

    По случай патронния празник на училище СОУ " Любен Каравелов", учениците от ІV „А” и ІV „Б” клас, които през тази учебна година продължават работят по проекта „Посланици на доброто”, създадоха СТЕНА НА ДОБРОТО. На нея има постери, рисувателни книжки, книжка с приказки - написани от учениците. Послания и мисли за допълват представите на четвъртокласниците за Доброто.

     Посланиците на доброто привлякоха към идеята и по - малки ученици, защото са убедени, че колкото повече са добрите деца, толкова по - задружно и весело е в училище.

     Проектът „Посланици на доброто” е разработен от учителките Милена Иванова и Таня Стефанова.

     Темата за Доброто присъства и в рисунките, които възпитаници на СОУ „Любен Каравелов” направиха под мотото „ Мечтай и вярвай в доброто”.

     Така учениците от СОУ „Любен Каравелов” откликват и  на обявения преди дни   конкурс на Министерството на образованието, младежта и науката „Промяната започва от теб”. 

               

    


ОТКРИТ УРОК ЗА ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ

               „Любен Каравелов – централна фигура в българското възрожденско общество и култура”
 

    Така беше озаглавен първият по рода си такъв тематичен открит урок, който изнесе на 28 април в Градска библиотека „Пеньо Пенев” учителят по български език и литература в СОУ „Любен Каравелов” Живко Русев.

   

     Урокът, посветен на патрона на училището, заедно с открития урок на началната учителка Йорданка Първанова, увенчаха изявите
в месеца на СОУ „Любен Каравелов”, които бяха организирани в чест на 53-та годишнина на училището.

     Учениците от 10 „Б” клас, чийто класен ръководител е Живко Русев, бяха подготвили презентация за  живота и делото на вели-

кия възрожденец, която представиха Красимир Тодоров и Пламен Ангелов. След това пред своите съученици от СОУ
„Любен Каравелов” и гостуващите десетокласници от ЕГ „Д-р Иван Богоров”, възпитаниците на литератора показаха и уменията си
да интерпретират по съвременен начин творчеството на Любен Каравелов. С видеоклип от подрбани от учениците фотографии

и  озвучен от изпълнението на народния певец Илия Луков, присъстващите на урока имаха възможност да видят и усетят по нов
начин най-популярното стихотворение на възрожденеца „Хубава си, моя горо”.

    

     Урокът беше разчупен и от електронна кръстословица, с въпроси, акцентирани в самия урок. Каравеловци и богоровци

се състезаваха в бързото им  и вярно откриване. Въпреки че няколко от отборите имаха приблизително еднакви резултати,
домакините от 10 „Б” клас великодушно поздравиха с победата своите съученици от езиковата гимназия.

     Гости на изявата на литератора бяха Милена Тодева, директор на дирекция „Хуманитарни и социални дейности” в

Община Димитровград, директорът на СОУ „Любен Каравелов” Валентин Христов, поммощник-директорът Митко Дерменджиев и

Иванка Димовска, дългогодишен учител по български език и литература в училище "Любен Каравелов", придружавана от своя
съпруг – Малин Димовски, също значима фигура в просветното дело на Димитровград.

     Откритият урок на Живко Русев даде старт в Димитровград и на инициативата „Библиотеката – партньор на образованието”,
чиито прояви в национален и местен мащаб предстои да бъдат организирани.

     Официален медиен партньор на изявата беше Младежка телевизия TEEN TV при ОП "Детски и младежки център" -
Димитровград. Благорадронст десетокласниците отправиха и към Делчо Делчев от електронната медия "Димитровградски новини",
който също беше гост на изявата на каравеловци.

                   

 


Открит урок „Аз обичам България”

   С открит тематичен урок на Йорданка Първанова на тема „Аз обичам България”, който се проведе на 28 април, учениците от 3“б“ клас показаха уменията си да боравят с информационните технологии, знанията си по български език и по родолюбие. Третокласниците бяха подготвили изявата си с помощта на софтуерната програма Envision, включваща умелото съчетаване на роден език и информационни технологии. Непосредствено преди открития урок, в час по ИТ, децата направиха и клипчета за сезоните, които разкриват красотата на нашата родина.

   Откритият урок на Йорданка Първанова беше посветен на 53-та годишнина от създаването на СОУ „Любен Каравелов” и във връзка с патронния празник на училището, който беше организиран на 29 април в двора на училището. Гост на изявата на каравеловците, възпитаници на Йорданка Първанова беше проф. Георги Иванов от Тракийски университет – Стара Загора.

           
 


„Посланици на доброто„

    По случай патронния празник на нашето училище, учениците от ІV „а” и ІV „б” клас, които през тази учебна година работят по проекта „Посланици на доброто„ създадоха СТЕНА НА ДОБРОТО. На нея ще видите постери, рисувателни книжки, книжка с приказки, мисли за доброто и други материали  чрез които учениците споделят своето виждане за Доброто. Посланиците на доброто привлякоха към идеята и по- малки ученици защото са убедени, че колкото повече са добрите деца в нашето училище, толкова по- задружно и весело е тук. Нашите ученици знаят, че с повече добрини светът около нас може да стане по- добър, защото доброто е в сърцето на всеки, но понякога трябва някой да го събуди.

    Темата за Доброто присъства и в рисункитена асфалт.Екипите от всички начални класове  нарисуваха невероятни рисунки под мотото „ Мечтай и вярвай в доброто”.

    Така учениците от СОУ „Л. Каравелов” откликват на  конкурса на Министерството на образованието, младежта и науката „Промяната започва от теб”.  

                           


Младите историци от СОУ”Л.Каравелов” ...

          Младите историци от СОУ”Л.Каравелов” продължиха своето пътешествие „ По стъпките на историята”. Преди известно време те посетиха Президентството и законодателната власт в Република България  - Народното събрание. Пътешествието продължи с посещение в сградата на Министерския съвет - изпълнителната власт в републиката. Те  с вълнение разгледаха красивите коридори и зали. С трепет седнаха на столовете на министър-председателя и министрите в Заседателната зала и си пожелаха един ден да седнат отново там, но вече с трудови договори. Много интересни неща чуха и от ръководителя на телевизионното студио към МС.

           Пътешествието на младите историци продължи. Начело с тяхната преподавателка Даниела Каналиева, докторант по история, те посетиха военновъздушната база в Граф Игнатиево. Там те се докоснаха до гордостта на нашите военновъздушни сили - свръх модерния изтребител „МИГ - 29”. Пилотът, лейтенант Георги Филев, с радост разказваше на децата част от 60-годишната история на базата, на чието честване младите историци станаха свидетели.